Alicante Bouschet

Alicante Bouschet
Alicante Bouschet is een speciale druif. Het is een teinturier! Dit is een blauwe druif met gekleurd vruchtvlees en dus ook gekleurd sap. Alicante Bouschet is een kruising tussen Petit Bouschet en Grenache Noir die door Henri Bouschet tot stand werd gebracht. Petit Bouschet is dan weer een kruising tussen de onbekende druivensoorten Teinturie du Cher x Aramon.
Alicante Bouschet verspreidde zich vanaf 1855 vooral in het Zuiden van Frankrijk. Vandaag de dag komt hij zo goed als niet meer voor in Frankrijk.
Kenmerken
Alicante Bouschet bezit een dikke schil, de druif behoeft dus hitte om tot een volledige rijpheid te kunnen komen. Het is een vroegrijpende druif die een redelijk hoge opbrengst geeft. Je kan de druif dan ook beter intomen om tot goede resultaten te komen. Bij te hoge opbrengsten (van 200 of meer hectoliter per hectare) neemt het alcoholpercentage af tot 10 procent of minder.
Gebruik
De druif wordt vandaag vooral met succes verbouwd in Alentejo (Portugal). Hier kan de Alicante Bouschet en wijn met kleur, tannine en fruit opleveren. Verder komt hij ook nog, met wisselend succes, voor in het zuiden en het midden van Italiƫ, in Israƫl,, Noord-Afrika, Chili en California.
Soort
Herkomst
Synoniemen
Garnache Tintorera (Spanje)