Villa dei Baroni - Carranco - Etna

Villa dei Baroni is een wineresort aan de Contrado Carranco in Castiglione di Sicilia, gelegen op de flanken van de Etna. Francesco Tornato is de bezieler van dit resort. Hij is één van de weinige overgebleven oorspronkelijke producenten op de Etna. Samen met een andere historische wijnproducent, Andrea Farinetti van Borgnono uit Barolo, Piemonte hebben ze het project Carranco opgezet. Deze twee totaal verschillende producenten maken sinds 2018  wijnen in het ongerepte, bijzondere Etna gebied. 
Het landgoed van Carranco ligt op een hoogte van 500 meter, aan de noordkant van de Etna. Hier zijn acht hectare beplant met inheemse wijnrassen zoals Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio en Carricante. De oude vinificatieruimte, bekend als de “Palmento”, dateert uit de 18e eeuw. Vandaag wordt hierin nog steeds wijn gemaakt volgens het traditionele vinificatieproces, waarbij beton, hout en terracotta worden gecombineerd.
Etna is met zijn 3.330 meter het hoogste punt van Sicilia. De vele uitbarstingen van deze, nog steeds actieve, vulkaan hebben geleid tot bodems die rijk zijn aan as, vulkanisch zand en een bodem op basis van lava. Dit is ook wat Carranco in uitdrukking wil brengen in de wijnen: de kracht en explosiviteit van de Etna. Het klimaat aan de noordkant van de Etna wordt beïnvloed door de ligging bij de zee. Dankzij de zeebries is het klimaat milder en iets koeler, en het verschil tussen dag- en nachttemperatuur groter. Door deze sterke identiteit in terroir kunnen hier wijnen geproduceerd worden van uitmuntende kwaliteit.