Torre de Oña - Rioja

In 1985 kocht een zakenman uit Cuba vijftien hectare aan wijngaarden in Páganos (Laguardia). Hij had er een neus voor; vandaag de dag staat dit nog steeds bekend als de meest gewilde grond in de Rioja Alavesa, het Baskische gedeelte van de Rioja wijnstreek. De beste aankoop uit zijn leven werd tien jaar later gevolgd door de beste verkoop uit zijn leven. Torre de Oña, in 1995 gegroeid tot 45 hectare, werd gekocht door niemand minder dan La Rioja Alta. Een waardige opvolger met een indrukwekkende geschiedenis.
La Rioja Alta voerde een aantal veranderingen door. De 2% aangeplante Cabernet Sauvignon werd verwijderd en er werden nieuwe wijngaarden rondom Finca San Martin aangekocht. In 2005 werd de talentvolle Julio Sáenz aangesteld als oenoloog. Elk afzonderlijk perceel wordt nu apart gevinificeerd en gerijpt, zodat er steeds meer kennis beschikbaar is over de kwaliteiten van de afzonderlijke stukken grond.
Het doel van Torre de Oña is om het terroir te laten spreken. De typerende kalk/klei-bodem van deze wijngaarden produceert kleine trossen met losse druiven, resulterend in een geconcentreerde, aromatische most met veel complexiteit. (Inter)nationale wijncritici als Robert Parker en José Peñin bekronen de resultaten met consequente scores boven de 90 punten.