Poderi Colla - Piemonte

Poderi Colla staat synoniem voor de bescheiden grandeur die je kan vinden in één van ’s werelds mooiste wijngebieden, Piemonte. Het was Tino Colla die in 1994 samen met zijn nicht Federica Poderi Colla leven in blies. Ze kregen hierbij de helpende hand van Beppe Colla, de oudere broer van Tino en vader van Federica maar op wijngebied een legende binnen in de Langhe. Vandaag is er een verzekering naar de volgende generatie met de intrede van Tino (zoon van Pietro). Hij wordt bestempeld als één van de meest belovende jonge wijnmakers van de regio.
Het kerngebied van Poderi Colla is de Langhe. Hier bezitten ze wijngaarden in de meest vooraanstaande plaatsen. Barolo (Bussia), Barbaresco (Roncaglie) en de Cascina Drago in Alba wat tevens hun ‘thuislocatie’ is.

Door het bloed van de familie Colla stroomt de wijn. Het zit onnavolgbaar in hun DNA. Hiervoor moeten we je meenemen naar een bloemlezing der verwezenlijkingen door Beppe Colla. Zijn voorouders hebben een geschiedenis in de wijn die terug gaat tot 1703. Beppe (geboren in 1930) kocht in 1956 het bekende huis Prunotto en dat dit huis tot de dag van vandaag een uitstekende reputatie geniet is in grote mate te danken aan het werk van Beppe. Hij was zijn tijd ver vooruit en was dan ook de eerste die het belang van de single-vineyard wijnen van de regio benadrukte. In 1961 was hij de pionier in de aparte vinificatie en botteling van deze single vineyards. Hoewel in het begin hoongelach zijn deel was zouden in 1967 Giacosa en Gaja zijn voorbeeld volgen. Het maakte hem een ware ambassadeur van de regio zodat hij in de 60-er jaren de grondlegger was voor de DOC’s van de regio. De hand van Beppe is tot vandaag de dag nog zeer duidelijk aanwezig in de wijnen van Poderi Colla. Ze blijven ver weg van de ‘nieuwe stijl’ van wijn maken die meer en meer zijn intrede doet in de Langhe. Ze blijven de oude school dus trouw en dat vertaald zich bv in het gebruik van grote Slovaakse vaten en het niet filteren van hun wijn. Terroir gedreven wijnen met een grootse persoonlijkheid dus, net deze wijnen die de regio zo groots maken.  Bovendien mijden ze het gebruik van chemicaliën en komen ze enkel tussen indien werkelijk vereist. Druiven in aanplant zijn Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Pinot Nero en Riesling.

In 2015 kregen we het heuglijke nieuws dat de familie de definitieve eigenaars zijn geworden van het Bricco del Drago landgoed 12 ha), inclusief wijngaarden, in San Rocco Seno d’Elvio (Alba).