Het Italiaanse Modena, in de regio Emilia Romagna, is het centrum voor de allerbeste Aceto Balsamico. Het is hier dan ook dat je het Il borgo del Balsamico van de zussen Cristina en Silvia Crotti kan vinden. Hun balsamico huis is er gevestigd in Botteghe di Albinea op een kleine 40 kilometer van Modena.
Balsamico heeft in de loop der tijd een bijzondere status heeft gekregen. De wet definieert het zelfs niet eens als azijn maar als een delicate smaakmaker die gedurende een zeer lange periode rijpt in oude houten vaten. De traditie om Aceto Balsamico te maken is al ruim duizend jaar oud. Hiervoor wordt druivenmost, verkregen uit lokale druivensoorten, in open vaten gekookt. Het echte geheim zit hem echter in de vaten waarin de Balsamico moet rijpen. Dit proces start in de zogenaamde botte madre (de moedervaten). Deze vaten hebben de bijzondere eigenschap dat ze in de loop der eeuwen veel van de juiste bacteriën zijn gaan bevatten die het maken van Balsamico vergemakkelijken. Elke producent heeft zijn eigen moedervaten – en dus andere soorten bacteriën die samen met de druivenmost aan de basis van de balsamico liggen. Daarna rijpt de balsamico minimaal twaalf jaar in steeds kleiner wordende vaten. Dankzij het poreuze hout zorgen deze vaten voor een langzaam toenemende concentratie van de balsamico, waarbij ze een unieke combinatie van typische smaken en geuren overbrengen. Elke balsamicoproducent mag binnen bepaalde marges zelf bepalen wat de samenstelling van zijn reeks vaten (ze worden vaselli genoemd), is. Zo mag men verschillende soorten hout gebruiken: kersen (een zachte houtsoort die een zoete, delicate geur en een fruitige smaak afgeeft), kastanje (een houtsoort die rijk is aan tannine en vooral aan jonge balsamico kleur en een delicate smaak geeft), jeneverbes (harsachtige houtsoort die een intense, aromatische smaak geeft) en eiken (die een delicate vanillesmaak aan de balsamico geeft). Uiteraard heb je ook Balsamico's die de rijpingsperiode van de voorgelegde 12 jaar ver overstijgen!