Domaine Grand - Jura

Land: 
Frankrijk

Het familiebedrijf ligt in Passenans, Jura, en werkt steeds op de kwaliteit en authenticiteit van de wijnen. Trouw aan de traditie, van bij het snoeien tot het bottelen, zorgt men ervoor dat de meest nobele druivensoorten al hun eigenschappen behouden. De 22 hectare wijngaarden van domein Grand werden beplant vanaf 1976 en zijn nu op hun best. De wijngaard is geplant op hellingen tussen 250 en 450 meter. De wijngaarden worden milieuvriendelijk bewerkt; in de kelder gaan traditie en moderne inzichten hand in hand. De afgelopen jaren heeft het bedrijf bovendien veel gestoken in restructurering en vernieuwing. Nieuwe specialisten zijn aangetrokken om de kennis en het vakmanschap van de familie te versterken.

Wijnen worden gemaakt van in de Jura toegestane druivenrassen: chardonnay en savagnin voor witte wijnen, trousseau, poulsard en pinot noir voor rood en rosé. Uiteraard worden ook de streekspecialiteiten vin jaune (savagnin), vin de paille (savagnin, chardonnay en poulsard) en Macvin (chardonnay) gemaakt.

Vin jaune is een zeer speciale wijn die alleen in de Jura gemaakt wordt. De wijnen liggen zes jaar op eikenhouten vaten en mogen gedurende die tijd niet bijgevuld worden. Op de wijn ontstaat een gistdeken die zorgt voor een heel bijzondere, sherryachtige geur en smaak. Na die zes jaar is van een liter most nog slechts 62 cl overgebleven. Deze 62 cl wordt gebotteld op een speciaal type fles, de clavelin. Een fles vin jaune kun je werkelijk eeuwenlang bewaren!

Vin de paille is een zoete wijn gemaakt van - oorspronkelijk op stromatten - ingedroogde, zeer rijpe tot overrijpe druiven.

Macvin maak je door aan het onvergiste druivensap, de most, brandewijn van wijnmoer (marc de vin) toe te voegen.

Onze wijnen

Domaine Grand Vin de Paille 2008

Misschien wel het summum der zoete wijnen. Een vin de paille is een van nature zoete zijn. De druiven...
€26,50