Hoewel de aanpak en de wijnen ‘modern’ overkomen, gaat de geschiedenis terug naar 1948. Giacomo Caruso startte destijds Assuli, dat nu gerund wordt door zijn zoon Roberto. Vader en zoon hebben er altijd naar gestreefd om de aromatische rijkdom van de autochtone druivenrassen zo goed/zuiver mogelijk naar het glas te brengen.
Als wij Sicilië als een driehoek beschouwen, dan heb je zowel wijnbouw aan de oostelijke zijde (o.a. het microklimaat Etna Rosso), in het onderste deel van de zuidelijke zijde (met invloed van winden uit de Sahara) en de volledige westelijke punt, die iets meer profiteert van het zeeklimaat. Assuli ligt in dit westelijke deel, in een regio die voorheen vooral gekend was voor de Marsalawijnen. Assuli heeft ongeveer 100 ha eigen wijngaarden, verspreid over een 4-tal locaties tussen Mazara del Vallo en Trapani, op een hoogte tussen 100 en 600 meter boven de zeespiegel. De wijngaarden en de wijnen zijn biologisch gecertificeerd.