Alberese - Toscane

Land: 
Italië

L’azienda Agricola Alberese ligt in één van de mooiste natuurparken van Toscane. Het ligt in volle Maremma gebied, midden in het Parco Naturale della Maremma. Niet ver van Grosetto en grenzend aan de Tyrreense Zee. Het is een werkelijk unieke plaats waar omgeving, cultuur, geschiedenis en natuur in een perfecte harmonie met elkaar leven. Wijnbouw is helemaal niet de hoofdbezigheid van Azienda Agricola Alberese. Het arsenaal aan wijngaarden bedraagt ‘slechts’ 53 ha van de in totaal 4600 ha grote Azienda. De focus ligt op biologische landbouw en meer bepaald op de veeteelt van de in Maremma rijkelijk aanwezige kuddes koeien en paarden. De Maremma koe is trouwens opgenomen als Slow Food. Je kan er dan ook nog vier echte Buttero’s (Cowboys) vinden. Op de tweede plaats zal je olijfgaarden kunnen vinden en wijnbouw neemt slechts een bescheiden plaats in.

De wijnen echter zijn allesbehalve bescheiden! De wijngaarden liggen in de omgeving van Scansano en vallen derhalve onder de DOCG Morellino di Scansano. Lage rendementen en een hoge kwaliteit is waar men voor gaat. En hoewel de wijnbouw er pas startte vanaf 2003 is het resultaat reeds verbluffend! Verbazend is dit niet echt als je weet dat er voor de realisatie van het wijnbouwproject beroep werd gedaan op de groep van Giacomo Tachis (Jawel, deze van de Sassicaia). De klasse van de Vermentino is misschien zelfs te wijten aan de voorliefde die Tachis heeft/had voor deze druif. Huidig oenoloog is Giorgio Marone.

Naast de Vermentino staan de 53 ha wijngaarden voornamelijk aangeplant met Sangiovese (lokaal Morellino of Sangiovese Piccolo genaamd). Ze liggen in een uitzonderlijk microklimaat die door de naburige bossen en zee beïnvloed worden.

Zichtbaar: 
Tijdelijk uitverkocht

Onze wijnen

Geen wijn gevonden voor dit domein.