Domaine Galévan Châteauneuf-du-Pape 2011

Bio-wijn van Grenache en Mourvèdre met 12 maanden houtlagering. Het oog geeft een heldere, intense robijnrode kleur met een streepje paars. Heerlijk, intens aroma van crème de cassis en kirsch. verder wierook, zoethout, geroosterde Provençaalse kruiden en heerlijk vlezig. Het perfecte evenwicht qua smaak. Fluwelige zachte tannines met de nodige fraicheur. Het fruit en de kruiden manifesteren zich prominent in het complexe mondgevoel. De afdronk blijft hangen en stuwt de wijn naar nog verdere hoogtes.

Land: 
Frankrijk
Herkomstbenaming: 
Châteauneuf-du-Pape
Type: 
Rode wijn
Stijl: 
Biologisch
Domein: 
Domaine Galévan - Rhône
€32,90
Druif: 
Grenache / Garnacha
Mourvèdre / Monastrell
Afsluiting fles: 
kurk
Inhoudsmaat in liter: 
0,75 liter
Aantal flessen in doos: 
6

De Wijn

Appellatie: Châteauneuf-du-Pape AOP

Ligging wijngaard: In het noordelijke Châteauneuf terroir aan het dorpje Courthézon. De Grenache werd rond 1920-1930 aangeplant. De Mourvèdre iets later rond 1950-1960. De stokken staan er in Gobelet aangeplant.

Bodem: De bodem ligt bezaaid met de beruchte galets, de ronde keien. De onderbodem is vooral rijk aan kalk en klei.

Opbrengst per ha: Zeer strenge beperking van het rendement. Van 28 tot 30 hl/ha.
Druiven: 80 à 90% Grenache, 10 tot 20% Mourvèdre.

Vinificatie: Na een manuele oogst komen de druiven terecht op de sorteertafel waar ze een strenge selectie ondergaan. Klassieke vinificatie in beton, een maceratieperiode van 30 dagen met délestage. De assemblage is een gedeelte jus de presse, een gedeelte jus de goutte.
Opvoeding: De wijn krijgt een opvoeding van 12 maanden in eiken vaten.

Wijnkennis proefnotities

Zicht: Het oog geeft een heldere, intense robijnrode kleur met een streepje paars.

Neus: Heerlijk, intens aroma van crème de cassis en kirsch. verder wierook, zoethout, geroosterde Provençaalse kruiden en heerlijk vlezig.

Smaak: Het perfecte evenwicht qua smaak. Fluwelige zachte tannines met de nodige fraîcheur. Het fruit en de kruiden manifesteren zich prominent in het complexe mondgevoel. De afdronk blijft hangen en stuwt de wijn naar nog verdere hoogtes.

Ons oordeel

Het was niet de bedoeling van Coralie om een extreem krachtige Châteauneuf-du-Pape te maken. Hier is ze overduidelijk in geslaagd. Dit is een wijn met een perfect evenwicht tussen de nodige kracht, tannines, alcohol, fruit en kruiden. Hij geeft een perfecte weerspiegeling van wat dit terroir kan brengen!

Potentieel: Ruwweg zouden we zonder verpozen een jaar of 12 durven stellen. We weten uit ervaring echter dat Grenache het niet altijd gemakkelijk heeft met het ouderen. Toch durven we met deze wijn bij ons eerste oordeel blijven.

Gastronomie: Een stevig gerijpt stukje limousin of een sappig mals koteletje van het Charolais lam zullen hier zeker bij passen. Perfect gegaarde boeuf bourgignon zou bij dit glas tevens een meerwaarde zijn.

Zoeken

Winkelwagen

 
Even geduld...