DitCeller - Montsant

Land: 
Spanje

DiT Celler is een project van twee jonge vrienden (Dani Sánchez en Toni Coca) die elkaar een dikke 15 jaar geleden tegenkwamen. Ze werkten toen beiden in de Priorato. Hoewel de vriendschap toen van start ging besloot ieder zijn eigen weg te gaan. Dani startte met Azul y Garanza in Navarra en Toni begon met Coca i Fitò in Montsant. Niet zo lang geleden sloegen ze handen in elkaar en stampten DiT Celler uit de grond. Ze zijn de pioniers van de organic wines in de Montsant DO en in de Terra Alta DO.
Terra Alta betekent trouwens hoog gelegen land. Het is dan ook in de bergen ten westen van Tarragona (Catalunya) dat we de DO Terra Alta vinden. Het is een land dat omgeven is door een natuurlijke pracht en dat een rol van betekenis speelde in vele van de schilderen van Picasso. Het klimaat stoelt op warme zomers en zeer koude winters. De Cierzo (Mistral) wind zorgt voor de nodige afkoeling in de wijngaarden.
De wijngaarden voor de Cabirol zijn gelegen in Batea, ze staan op de flanken van de hoogste heuvels van de Vall Major. De bodem is vooral rijk aan calcium. Deze zorgt voor de broodnodige aciditeit en frisheid in de wijnen. Naast de Cierzo wind raast er dagelijks (in de namiddag) de Marinada doorheen de wijngaarden. De Marinada is een wind die afkomstig is van de Middellandse Zee. Hij heeft een koelend effect in de warme tot hete zomers op de wingerds.

Cabirol is de Catalaanse benaming voor een wilde geit die leeft in de bergen rondom de wijngaarden.

Onze wijnen

Selenita 2012

De wijngaarden van Montsant leunen dicht aan bij deze van de beroemde Priorato. Selenita is een wijn die...
€12,10